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 AN EQUAL OPPORTUNITY / AFFIRMATIVE ACTION EMPLOYER 

 

SUBSIDIZED CHILD CARE ASSISTANCE ADMINISTRATIVE LETTER #01-23 

 

TO:   Directors of County Departments of Social Services 

   Directors of Other Local Purchasing Agencies 

   

SUBJECT:  Changes to Subsidized Child Care Assistance (SCCA) Program Policy 

 

ATTENTION:  Child Care Coordinators 

   Other DSS Personnel who work with the SCCA Program 

 

ISSUE DATE:  April  19, 2023 

 

EFFECTIVE DATE: May 1, 2023 

 

The purpose of this Administrative Letter is to communicate SCCA policy regarding:   

 

(1) Initial Application Submission 

(2) Recertification Application Submission  

(3) Base Periods  

(4) Calculation of Income  

 

Initial Application Submission  

 

1. General Information 

 

Policy in the SCCA Manual, Chapter 4 Section III. C., states “The local agency has 30 calendar days from 

the date the application is signed to determine eligibility. Eligibility determination is valid for twelve 

months for child care services provided the client remains eligible. The twelve-month period of eligibility 

begins on the date the application was signed if eligibility is established no more than 30 calendar days 

from that date.” 

 

2. Policy  

 

The local agency has 30 calendar days from the date the signed application is received in the agency to 

complete eligibility determination and process the application in NC FAST. The 12-month period of 

eligibility begins on the date the application was received in agency.  

 

3. Procedure  

 

When an application is submitted by mail, the date the agency receives the application will be the first day 

of the certification period and the date entered in NC FAST as the application date regardless of when the 

application was signed and dated. 

 

When an application is submitted by email and the documents are legible, the application shall be accepted. 

The date the agency receives the application by email will be the first day of the certification period and the 

date entered in NC FAST as the application date regardless of when the application was signed and dated. 
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When an application is submitted by fax and the documents are legible, the application shall be accepted. 

The date the child care worker receives the application by fax or the date stamp on the faxed application 

will be the first day of the certification period and the date entered in NC FAST as the application date 

regardless of when the application was signed and dated. 

 

If a faxed or emailed application is not legible, the county worker must contact the applicant and request 

that the application be resubmitted in a legible format.  The date the application is resubmitted and legible 

will be the first day of the certification period and the date entered in NC FAST as the application date 

regardless of when the application was signed and dated. If a faxed or emailed application is not accepted 

via fax or email, the county worker must document the reason for declining the application and notify the 

applicant.   

 

When an application is completed and signed during a face-to-face appointment, the date of the face-to-

face appointment will be the first day of the certification period and the date entered in NC FAST as the 

application date.   

 

In all situations, apart from face-to-face applications, applications shall not be keyed in NC FAST 

until a signed paper application is received in the agency.  

 

Please see attached Application, Recertification & Base Periods Guide for reference.       

 

Recertification Application Submission  

 

1. General Information 

 

Policy in the SCCA Manual, Chapter 11, Section V states “In order for an individual to continue to receive 

child care services, eligibility must be redetermined annually.”  The policy and procedures below provide 

clarity to existing policies regarding recertification submission and certification period dates.    

  

 

2. Policy 

 

NC FAST begins the recertification process approximately 45 calendar days, on the 15th of each month, 

before the end of an active child care case certification period. An automatically generated recertification 

packet is mailed to the recipient through DHHS Central Print. The recertification application packet 

contains an instruction letter informing the recipient that a recertification on their case is due, the Child 

Care Recertification form, and the Rights and Responsibilities (NCF-20106) document.  

 

When a recertification application is submitted more than 30 calendar days prior to the end of the 

recipient’s certification end date, the child care worker has until the end of the certification period to 

complete the recertification. 

 

  For example: 

• Signed recertification application received on 5-24-2019. 

• Certification end date is 6-30-2019. 

• Recertification application must be processed by 6-30-2019. 

 

When a recertification application is submitted less than 30 calendar days prior to the end of the 

recipient’s certification end date, the child care worker has 30 calendar days from the date the 

recertification application is received in the agency to complete the recertification.  
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If the 30th calendar day falls on a weekend day or holiday, the recertification application must be submitted 

by the recipient and the child care worker must start the recertification process in NC FAST no later than 

the last business day before the weekend day or holiday.   

 

  For example:   

• Signed recertification application received on Friday, 4-9-2021. 

• Certification end date is 4-30-2021. 

• The 30th day is Sunday, 5-9-2021. 

• Recertification application must be processed by Friday, 5-7-2021. 

 

3. Procedure 

 

When a recertification application is submitted more than 30 calendar days prior to the end of the 

recipient’s certification end date, the child care worker has until the end of the certification period to 

complete the recertification in NC FAST.  

 

When a recertification application is submitted less than 30 calendar days prior to the end of the recipient’s 

certification end date, the child care worker has 30 calendar days from the date the recertification 

application was received in the agency to complete the recertification in NC FAST.   

 

When a recertification application is submitted by mail, the recertification application must be received in 

the agency on or before the last day of the recipient’s certification period in order to be considered timely. 

The date the agency receives the recertification application is the date entered in NC FAST regardless of 

when the application was signed and dated.   

 

When a recertification application is submitted by fax or email and the documents are legible, the 

recertification application shall be accepted. The date the agency receives the recertification application by 

fax or email is the date entered in NC FAST regardless of when the application was signed and dated. 

 

If a faxed or emailed recertification application is not legible, the child care worker must contact the 

applicant and request that the recertification application be resubmitted in a legible format. The legible 

recertification application must be resubmitted prior to the end of the certification period. The legible 

recertification application shall not be accepted or processed if submitted after the certification period end 

date. The date the legible recertification application is resubmitted will be the date entered in NC FAST as 

the recertification application received date regardless of when it was signed and dated. If a faxed or 

emailed recertification application is not accepted, the child care worker must document the reason for 

declining the recertification application and notify the applicant.   

 

When a recertification application is completed and signed during a face-to-face appointment, the date of 

the face-to-face appointment is the date entered in NC FAST. 

 

In all situations, recertification applications must be received in the agency on or before the last day 

of the recipient’s certification period in order to be processed as a recertification.   

 

Please see attached Application, Recertification & Base Periods Guide for reference.  
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Base Periods   

 

1. General Information 

 

Policy in Section 4070.2 of the Integrated Eligibility Manual (IEM) states that “Base periods are the 

periods of time that are the basis for determining income eligibility.  The base period establishes a set 

period of time for workers to create a “snapshot” of a budget unit’s income and for which income must be 

verified.  The base period should be an accurate representation of the income the household is expected to 

have available during the certification period.” 

 

2. Policy  

 

The base period for initial applications is the month prior to the month the initial application is received in 

the agency.   

 

The base period for recertification applications is the month prior to when the recertification application is 

received in agency. See examples below.  

 

 

Representative Income is income from the base period that is reflective of the recipient’s future income and 

must be used to calculate the amount that is reasonably expected to be available to the recipient’s 

household during the certification period.  

 

Non-representative income is income from the base period that is received irregularly, has changed, or 

terminated, and cannot be reasonably expected to be available to the recipient’s household during the 

certification period.  

 

3. Procedure  

 

The following are static base periods used for representative income:  

 

One Month 

 

The base period for most income is the month prior to the month of application or redetermination 

if representative. 

 

 

 

 

 

Example Cert. Period 

End Date 

Date 

Received 

Base Period Documentation 

#1 Initial Application N/A 02/15/2021 January 2021 All income from January 

2021 

#2 Initial Application N/A 01/29/2021 December 2020 All income from December 

2020 

#3 Recertification 

Application 

02/28/2021 01/20/2021 December 2020 All income from December 

2020 

#4 Recertification 

Application 

02/28/2021 02/15/2021 January 2021 All income from January 

2021 
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Three Months 

 

The base period for child support, spousal support, and alimony is the three months prior to the 

month of application or redetermination if representative.  Calculate by adding the income from 

the three months together and divide by 3 to obtain a monthly average.  Child support income 

should not be deemed from the Food and Nutrition program as their conversion policies are based 

on frequency of payment and this is not SCCA policy. 

 

Twelve Months 

 

If the income is received annually or from self-employment, the base period is 12 months.  

 

Note: Refer to Administrative Letter #01-16 regarding Gainful Employment for newly self-

employed recipients.  

 

When the child care worker is assessing a family for application or recertification, the above base 

periods must be discussed. Documentation requested from the recipient shall be based on the 

above base periods. For the majority of representative income, a 1-month base period is used. 

When child support is received a 3-month base period is used.  

 

Please see attached Application, Recertification & Base Periods Guide for reference. 

 

 

Calculation of Income  

 

1. General Information 

 

The computation of gross monthly income is made based on an assessment of the family’s income that is 

available during the appropriate based period. It includes asking questions to ascertain the client’s situation, 

considering all sources of income, determining what income is counted for the eligibility for child care 

services, verifying all sources of countable income, and making accurate calculations. 

 

2. Policy  

 

New income is income that was not previously available to the household but is now or will be available to 

the household during the certification period. New income can include the following but is not limited to:  

 

1. New employment 

2. Increase / Decrease in rate of pay 

3. New position with same employer 

4. Increase/ Decrease in work hours 

 

During redetermination, to align with the recertification packet, the recipient may provide their last 4 pay 

stubs as stated on the recertification packet. The child care worker shall accept the last 4 pay stubs 

regardless of where the pay stubs fall in the appropriate base period. The child worker shall thoroughly 

document in NC FAST the reason the last 4 paystubs are being used (i.e., Used check stubs provided by 

family based on language in the recertification packet).  If this occurs and proper documentation is added to 

NC FAST as to why the check stubs were used outside of the appropriate base period, this will not result in 

a finding when counties are monitored by the Division.  
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If reported income is not representative, the child care worker must determine which budgeting method is 

the most representative estimate of the budget unit’s income over the certification period.  The child care 

worker must provide detailed documentation of what was used for representative income and why it 

was used.  

 

If new income provided is representative, use the appropriate base period income to average gross income.  

 

If new income is not representative due to the household not receiving a full month’s income, it may be 

necessary to project income for future months. Project income by using the best available information 

about the number of hours, rate of pay, and frequency of pay expected to be received over the certification 

period.  

 

3. Procedure 

 

The following steps must be used for determining representative income when non-representative income is 

in the base period: 

 

1. Explore alternative budgeting methods for averaging income. The child care worker may 

consider one of the following or other alternative budgeting methods:  

 

a. an average income of the three months prior to application, 

b. an average of six months prior to application, or 

c. an average that includes three months prior to the application and three months of 

anticipated future income.   

 

2. Project using the best available information about the number of hours, rate of pay, and 

frequency of pay expected to be received over the certification period. The child care worker 

must provide detailed documentation of what budgeting method was used and why it 

was used.  

 

 

If you have questions about the information in this letter, or other Subsidized Child Care Assistance Program 

questions, please contact dcdee.subsidy.policy.help@dhhs.nc.gov to reach technical assistance and policy 

consultation. 

 

Sincerely, 

 

 

 

Ariel S. Ford 

 

AE/LD 
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